Homepaginabehandelingenmanuele-therapie

Manuele therapie

Een manueel therapeut is een gespecialiseerd fysiotherapeut die na zijn of haar opleiding voor fysiotherapie een aanvullende masteropleiding voor manuele therapie heeft gevolgd.

De manueel therapeut van Uniek heeft zich gespecialiseerd in het screenen, diagnosticeren en behandelen van complexe klachten en/of problematiek van o.a. de wervelkolom. Ze kijkt naar de manier waarop je beweegt en naar het geheel van gewrichten en spieren. Ook kijkt ze of er misschien iets anders is wat jouw klacht veroorzaakt, zoals stress of hoe je slaapt of eet. Als het nodig is, werkt ze samen met de huisarts, een medisch specialist of andere zorgverlener.

Hoe werkt Manuele Therapie

Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat uit het geven van persoonlijk advies en begeleiding voor inzicht in gezond bewegen. Zo wordt gewerkt aan een soepeler en sterker lichaam dat pijnvrij is.

Wat is het verschil tussen fysiotherapie en manuele therapie?

Manuele therapie is een tak van de fysiotherapie die zich richt op de hardere delen van het lichaam, zoals de wervelkolom en de gewrichten. Manuele therapeuten gebruiken hun handen om druk uit te oefenen en spieren, banden en pezen te rekken. Manuele therapie kan worden gebruikt om een breed scala aan aandoeningen te behandelen op het gebied van spier- en gewrichtsklachten. Manuele therapeuten zijn hoog opgeleide professionals die hun vaardigheden gebruiken om mensen te helpen weer te bewegen en te functioneren.

Waarvoor is manuele therapie geschikt?

Manueel therapie is in principe voor iedereen geschikt, ongeacht de leeftijd. Of manueel therapie ook jouw specifieke klacht(en) kunnen oplossen kan blijken uit een eerste gesprek en bijbehorend onderzoek. Manueel therapie kan een uitkomst bieden wanneer bewegen pijnklachten geeft of wanneer gewrichten slecht bewegen. 

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

  • Hoofd- en nekpijn, al dan niet met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;

  • Schouderklachten, al dan niet met uitstraling naar de armen;

  • Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en/of borstpijn;

  • Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;

  • Heupklachten;

  • Bepaalde vormen van duizeligheid.

De kosten van manuele therapie

Als je een aanvullende verzekering hebt, ben je gedekt voor een aantal sessies fysiotherapie. Het aantal sessies hangt af van de grootte van het verzekeringspakket. Wij koppelen dit aan de zorgverzekeraar zodat onze patiënten verder te ontlasten. Voor patiënten die niet verzekerd zijn voor fysiotherapie zijn onze tarieven te vinden op onze website of in onze wachtkamer. Wij vinden dat iedereen toegang verdient tot kwaliteitszorg, en wij streven ernaar onze diensten voor iedereen betaalbaar te maken.