Heupklachten

De heup is een kogelgewricht en vormt de verbinding tussen het bekken en het bovenbeen. Ook wel de kop en de kom genoemd. De kop van het dijbeen en de kom vanuit het bekken. Door dit kogelgewricht kan de heup zijn beweging maken in alle richtingen.

Het heupgewricht is bedekt met een laag kraakbeen, het doel hiervan is een soepele beweging in de rol en glij richting en het opvangen van schokken tijdens het lopen. Om het heupgewricht zit nog een ring van kraakbeenweefsel, het labrum genoemd. Het labrum zorgt voor een betere drukverdeling en stabiliteit van de heup kop in de kom. Over het labrum zit het heupkapsel, deze laag zorgt ook voor stabiliteit en verbind de heup kom met het dijbeen. De spieren die om het heupkapsel zitten maken het gewricht compleet en zorgen voor de aansturing en beweging van het heupgewricht.

Fysiotherapie voor heupklachten

Zoals eerder omschreven bestaat de heup uit meerdere structuren. Al deze structuren kunnen pijnklachten geven, omdat het een dragend gewricht is wordt de heup zwaar belast. Er kunnen blessures ontstaan door overbelasting, slijtage en/of een verkeerde beweging/belasting van de heup. Denk hierbij aan spieren en slijmbeurzen.

Verschillende heupblessures: 

  • Slijtage heup

  • Liesblessure

  • Calcificatie pees (kalkafzetting in de pees rondom de heup) 

  • Slijmbeursontsteking heup

  • Labrum letsel 

  • Impingement klachten (inklemming rond heupkop) 

  • Nieuwe heup (totale heup prothese)

Fysiotherapie en heupklachten 

Wanneer mensen bij Uniek Fysiotherapie komen met heupklachten wordt er eerst een vraaggesprek gehouden. Hierna zal er een lichamelijk onderzoek plaatsvinden waarbij ook af en toe de echo wordt ingezet om de heup mooier in beeld te krijgen. Afhankelijk van de soort klacht zal hier de fysiotherapie op worden aangepast. Het traject betreft heupklachten kan plaatsvinden in de oefenzaal om bijvoorbeeld spierversterkende oefeningen te doen, of in de behandelkamer om specifiek de heup / omliggende structuren te behandelen.