Enkel- en voetklachten

Heb je last van enkelklachten zoals verstuikingen, botbreuken, impingement, slijtage of chronische instabiliteit? Bij Uniek Fysiotherapie bieden we gerichte hulp. Samen met de patiënt kiezen we een passend behandeltraject om enkelklachten effectief aan te pakken.

In de menselijke anatomie is de enkel het gebied dat de voet en het onderbeen verbindt. Met de enkel wordt dit gebied bedoeld zoals het zich uitwendig vertoont. De enkel is herkenbaar aan twee zichtbare knobbels. De knobbel aan de buitenzijde van het been is het onderste uiteinde van het kuitbeen, de knobbel aan de binnenzijde van het been is het onderste uiteinde van het scheenbeen. Hieronder bevindt zich het sprongbeen, wat gezamenlijk dus de enkel vormt.

Welke mogelijke klachten zijn er voor enkel fysiotherapie?

Een veel voorkomende blessure van de enkel is verstuiking. Dit kan optreden wanneer de voet naar binnen zwikt. Een of meer van de buitenbanden van het enkelgewricht worden dan te ver opgerekt of gescheurd. Een verstuiking van de enkel is vaak onmiddellijk zichtbaar doordat een flinke eivormige zwelling ontstaat aan de buitenzijde van de enkel. De enkel is pijnlijk, vooral bij binnenwaartse beweging en het is moeilijk of onmogelijk om er op te staan. 

  • Verstuiking 

  • Botbreuk 

  • Impingement (inklemming door bot of door gewrichtskapsel) 

  • Slijtage 

  • Chronische instabiliteit 

Fysiotherapie en enkelklachten 

Wanneer mensen bij Uniek Fysiotherapie komen met enkelklachten wordt er eerst een vraaggesprek gehouden. Hierna zal er een lichamelijk onderzoek plaatsvinden waarbij ook af en toe de echo wordt ingezet om de enkel beter in beeld te krijgen. Afhankelijk van de soort klacht en de mogelijkheden voor wat betreft fysiotherapie zullen we in overleg met de patiënt kiezen voor een behandeltraject wat het beste past.